Ce trebuie să știi când vrei să începi o afacere cu fonduri europene

14086693619_1d5641df7d_z

Din discuțiile avute în ultimul timp cu oameni care vor să acceseze fonduri europene pentru a-și deschide o afacere, am observat următoarele:

1. Nu știu ce afacere vor să-și facă, dar vor să acceseze fonduri europene.

Afacerea o faci sau nu! Fondurile europene sunt doar un mijloc care te pot ajuta să ai o investiție inițială mai mică, însă o afacere implică o mulțime de alte lucruri: plan de afaceri, obiective și strategie pe termen lung, gestionarea relației cu clienții, resurse umane și financiare, producția propriu-zisă sau serviciile pe care le prestezi etc.

2. Se bazează doar pe accesarea de fonduri europene pentru a-și finanța afacerea.
Banii din fonduri nu-ți ajung! Nu toate cheltuilelie sunt eligibile, de exemplu: taxele și impozitele pe care trebuie să le achiți până iți amortizezi investiția nu sunt prevăzute ca și cheltuieli eligibile.

3. Prima tranșă de bani o primești după 6 luni (de obicei 60% din suma totală)
Iar până atunci tu ar trebui să începi deja afacerea, să achiziționezi materiale de construcții (dacă ai de construit) și toate elementele necesare (în funcție de specificul afacerii) de care ai nevoie pentru a derula afacerea etc.

4. A doua tranșă (restul de 40%) o primești în max. 36 de luni după primirea primei tranșe.
Și numai dacă ai respectat și îndeplinit obiectivele pe care ți le-ai propus în planul de afaceri. Două comisii vor veni pe teren și vor verifica cum s-au investit banii primiți, dacă nu a fost respectat planul de afaceri, tranșa a doua nu se va mai acorda, iar prima tranșă va fi restituită integral.

5. După primirea celei de a doua tranșe de bani, afacerea trebuie continuată conform planului de afaceri.
Daca vrei să renunți la afacere din diferite motive nu o poți înstrăina decât după cel puțin 36 de luni după primirea celei de a doua tranșe de bani. Vei semna o declarație pe propria răspundere, iar consecința înstrăinării va fi restituirea întregii sume primite.

În concluzie, privește fondurile europene doar ca pe un mijloc prin care îți poți micșora investiția inițială în afacere. Pe lângă aceste fonduri europene, trebuie să investești multe alte resurse necesare începerii și dezvoltării unei afaceri.

facebook
Acest articol a fost publicat în Fonduri Europene, fonduri europene 2015, fonduri europene nerambursabile și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Ce trebuie să știi când vrei să începi o afacere cu fonduri europene

  1. E cel mai bun articol despre Ce trebuie să știi când vrei să începi o afacere cu fonduri europene .
    Tineti-o tot asa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *