Cum a ajuns o bancă să scoată din sărăcie milioane de oameni acordând împrumuturi fără garanție

8758299170_3643d16013_zPlanul unui profesor de economie de a scoate din sărăcie o parte dintre conaționalii săi afectați de o foamete care a devastat țara s-a transformat cea mai amplă întreprindere socială din istorie, un proiect bancar care a ajutat zeci de milioane de oameni în decursul a peste trei decenii și a ajuns să fie distins cu premiul Nobel pentru Pace.Graamen Bank este cea mai cunoscută poveste de microfinanțare pentru persoane nevoiașe și a fost lansată în Bangladesh de Muhammad Yunus în anul 1976.

La vremea respectivă, Muhammad Yunus era doctorand în economie la Vanderbilt University, în Statele Unite. Insipirat de efectele foametei care devastase țara cu trei ani mai devreme, Yunus a încercat să observe ce rezultate ar avea împrumuturile mici asupra populației care trăia sub limita sărăciei. El a oferit un împrumut de 27 de dolari unui grup de 42 de familii pentru a le ajuta să producă mici obiecte pe care apoi să le vândă.

Argumentul lui Yunus era că săracii au nevoie de acces la finanțare pentru a se putea ridica din sărăcie pe propriile picioare. De vreme ce creditarea bancară convențională acordă împrumuturi doar celor care pot să garanteze cu ceva la schimb, cei care nu au nimic de oferit nu primesc nimic. Într-o țară ca Bangladesh, unde jumătate din populație trăiește cu 1 dolar pe zi, băncile tradiționale nu ofereau nicio șansă micilor producători.

8757176269_81b1d2f0ee_zProiectul profesorului Yunus a avut succes iar șapte ani mai târziu s-a transformat în Grameen Bank (cuvântul gram înseamnă ”sat” în limba sanscrită). Banca oferea micro-împrumuturi, de câteva sute de dolari, la dobânzi mici față de oferta din piață, însă fără să ceară nicio garanție în schimb.

Majoritatea clienților băncii – circa 96% – sunt femei. De ce femei? În primul rând pentru că inițiativa profesorului Yunus era una socială, iar în Bangladesh femeile suferă de discriminare majoră. Oferindu-le acces la finanțare, prfesorul le oferea și un cuvânt mai important de spus în cadrul familiei. Apoi, în concepția profesorului de economie – iar mai târziu cifrele i-au dat dreptate – femeile sunt mult mai chibzuite cu banii și au grijă să-i restituie.

Cum funcționează schema de creditare?

Banca are circa 2.500 de filiale în satele din Bangladesh. Locuitorii mai înstăriți din fiecare sat sunt încurajați să-și depună banii la bancă, pentru economisire și pentru a-i ajuta pe nevoiași să găsească finanțare pentru propriile activități. Acei bani sunt folosiți apoi pentru acordarea de credite săracilor. Creditele se acordă doar pentru un proiect și nu pentru nevoi personale. Se creează apoi o comisie formată din deponenți și din personalul băncii care îl consiliază și îl monitorizează pe cel care a luat creditul. Nu există o presiune imediată pe restituirea împrumutului, deși 80% din împrumuturi se restituie mai devreme de un an de la contractare.

Un aspect interesant în acordarea creditului este că înainte de a primi banii, beneficiarii trebuie să rostească un cod de 16 reguli, un fel de jurământ, numit Cele 16 Decizii. Printre cele 16 Decizii se numără promisiunea de a crea prosperitate pentru familie, de a trimite copiii la școală și de a respecta mediul.

Mulți oameni ar putea crede că un astfel de model, prin care banii sunt acordați fără nicio garanție la schimb, este sortit eșecului, însă  profesorul Yunus a inclus un element cheie în proiectul său: i-a atras pe cei care solicitau împrumuturi în acționariatul băncii, astfel că onorându-și promisiunea de restituire ei contribuiau de fapt la propria lor prosperitate. Astăzi, banca este deținută în proporție de 95% de populația săracă a țării.

7694483134_736cf0922c_z

La finalul anului 2011, în trei decenii, banca acordase împrumutri de peste 11 miliarde de dolari, banii provenind în proporție de 98% din depozitele populației. Acest lucru înseamnă de fapt că locuitorii mai înstăriți i-au ajutat pe cei nevoiași să obțină banii de care aveau nevoie pentru a se scoate din sărăcie. Până în prezent, aproximativ 50 de milioane de persoane au beneficiat de împrumuturi de la Graamen Bank, iar instituția financiară susține că 60% dintre aceștia au reușit să iasă din sărăcie.

În anul 2006, profesorul Muhammad Yunus a fost distins cu premiul Nobel pentru Pace pentru proiectul său. Grameen Bank este singura corporație financiară care a fost distinsă cu premiul Nobel până în prezent.

La nivel mondial, numărul total al persoanelor care ar avea nevoie de astfel de proiecte de micro finanțare este estimat la 1 miliard, cu o valoare a proiectelor eligibile estimată la 250 de miliarde de dolari. În realitate, doar o zecime dintre aceste nevoi sunt acoperite.

facebook
Acest articol a fost publicat în afaceri agricole și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *