Cum putem avea companii agricole mai performante? Un răspuns ar putea veni din partea soluțiilor ERP

ERP-Agricultura_miciproducatori
Agricultura este un domeniu care s-a dezvoltat continuu în ultimii ani și care deține toate premisele de creștere viitoare, facilitată în mare parte și de posibilitatea accesării fondurilor europene. Această perspectivă încurajatoare trebuie să fie susținută și de creșterea gradului de tehnologizare a proceselor agricole, pentru ca jucătorii din domeniu să poată măsura și anticipa cât mai precis indicatorii operaționali și de business.

Mai puțin de 20% din firmele cu profil de activitate agricol care ar avea nevoie de un sistem ERP dețin la momentul de față unul, asta în condițiile în care acest tip de afacere presupune un proces complex, cu o serie de activități diversificate, dar și resurse umane care trebuie să aibă aces facil la informații pentru o coordonare mai bună.

De ce este utilă și necesară o soluție ERP pentru companii din domeniul agricol? În primul rând pentru că Uniunea Europeană, principala piață de export, are cerințe specifice ce reclamă prezența unui sistem informatic bine pus la punct. Un astfel de instrument este foarte folositor pentru agricultori de orice dimensiune, care au nevoie să știe cu precizie la fiecare moment cât investesc, cât produc și cât vând. Cu toate acestea, în prezent, companiile din domeniul agricol care optează de regulă pentru soluții ERP sunt cele mari, având cu predilecție capital străin și un proces complex de producție, care au nevoie să gestioneze și să monitorizeze cu exactitate parametrii de producție, stocuri și vânzări.

Așadar, soluțiile ERP oferă acces la date exacte despre producție și alte activități specifice, facilitează decizii eficiente de management, o rată mai mare a performanței operaționale și, implicit, o dezvoltare accelerată și durabilă a afacerii. Prin intermediul unei asemenea soluții, agricultorii pot măsura și optimiza întregul proces de business de la producție, cashflow și comercial, până la transportul mărfurilor.

“Dezvoltatorii de soluții ERP au înțeles oportunitatea de creștere odată cu sectorul agricol, așadar, au venit cu unelte cât mai adaptate nevoilor acestuia. În termeni de utilitate, sistemele ERP pot urmări loturile de pământ în funcție de parametri precum număr, an, număr de cadastru sau număr de kilometri până la cântar. De asemenea, cu ajutorul ordinelor de lucru, agricultorii pot face diferența între costurile proiectate și cele reale, în funcție de tipul activității desfășurate pe lot, personal și utilaje alocate, consumuri planificate.”, a declarat Iulian Motoi, Managing Partner Elian Solutions, partener oficial Microsoft pentru soluția Dynamics NAV.

Vremurile se schimbă, iar tehnologia a devenit deja o parte covârșitoare în viața noastră și a proiectelor pe care le derulăm. Rămâne de văzut în ce măsură vor înțelege agricultorii necesitatea tehnologiei în afacerea lor, aspect care se va reflecta într-o mare măsură în evoluția per ansamblu a întregului sector economic.

facebook

Acest articol a fost publicat în FINANTARE și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *