Cum se pot evita neregulile în accesarea de fonduri europene – ghidul de prevenire

Untitled.jpg2Înființarea mai multor societăți comerciale pentru obținerea unei cote mai mari decât limita stabilită pentru fonduri europene, fracționarea artificială a unui imobil sau asocierea formală a unor persoane juridice pentru obținerea unor avantaje necunovenite sunt doar câteva dintre cele mai importante nereguli în procedura de solicitare a fondurilor UE, enumerate într-un ghid de prevenire realizat de autoritățile române.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), o instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, a publicat luni un ghid de prevenire a neregulilor în procesul de accesare a fondurilor europene acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. AFIR explică în ghidul de 14 pagini publicat luni care sunt condițiile artificiale sau acele ”stegulețe roșii” care generează anchete anti-fraudă din partea autorităților europene.

 

Untitled

Astfel, condițiile articiale sunt condiţii de eligibilitate sau selecţie create în mod voluntar de către solicitanţi:

  • neeligibili cu scopul de a crea aparenţa unor solicitanţi eligibili şi/sau
  • cu scopul de a-şi spori punctajul obținut în cadrul criteriilor de selecție şi/sau
  • cu scopul de a obține avantaje financiare mai mari decât cele cuvenite dincolo de plafonul ajutorului financiar impus în cadrul măsurilor de sprijin pentru categoria de solicitanţi din care face parte în fapt solicitantul şi/sau
  • cu scopul de a evita restricţiile impuse cu privire la numărul maxim de proiecte ce pot fi implementate de către un singur beneficiar în acelaşi timp şi în cadrul aceleiaşi măsuri de sprijin şi/sau
  • cu scopul de a-şi spori intensitatea sprijinului financiar nerambursabil.

Indicatorii care creează suspiciuni de condiții artificiale pentru obținerea finanțării europene sunt grupați în trei categorii:

A.Indicatori externi/ fizici,
B.Indicatori de structură/ juridici
C.Indicatori de afaceri/ contabili

Informații detaliate despre cele tre grupe de indicatori puteți vedea în ghidul de aici.

Pe scurt, inspectorii AFIR enumeră 8 tipuri de astfel de nereguli întâlnite în accesarea fondurilor europene prin PNDR, pe care utilizatorii ar trebui să le avite, conform Startup Cafe. Printre acestea se numără:

  • înființarea mai multor societăți comerciale (controlate direct sau indirect de către o singură persoană fizică/ juridică sau grup de persoane) și depunerea proiectelor în vederea obținerii finanțării de către fiecare dintre societățile astfel înființate, pentru obținerea unei finanțări nerambursabile în cuantum mai mare decât plafonul măsurii de sprijin sau pentru a evita restricțiile impuse de legislația în vigoare cu privire la derularea unui singur proiect în același timp și în cadrul aceleiași măsuri.
  •  înființarea uneia sau a mai multor societăți comerciale de către persoane fizice/ juridice neeligibile sau cu șanse reduse de obținere a finanțării în vederea asigurării sau sporirii șanselor de contractare.
  •  Fracționarea artificială a unui imobil sau a unui proiect de investiții pentru a beneficia de sprijin suplimentar prin depunerea mai multor proiecte-prin persoane interpuse.
  •  Schimbarea formală a acționariatului și administratorului solicitantului înainte de depunerea Cererii de Finanțare în vederea obținerii de avantaje necuvenite.
  •  încadrarea forțată a solicitantului și a exploatației în categoria „fermă de familie”, pentru care există alocare financiară distinctă, în vederea accesării facile a fondurilor pentru investiții.

facebook

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *