Hectarul de teren agricol din România testează pragul de 10.000 de euro

15412945324_3af93f5cb4_zPrețul terenurilor agricole din mai multe județe ale României se apropie de pragul mediu de 10.000 de euro, un nivel apropiat de Franța sau Polonia, pe măsură ce investitorii stăini devin tot mai interesați de piața locală, scrie Ziarul Financiar.

Firma Grossmann Land, con­trolată de investitorul german Peter Grossmann, a semnat la sfârşitul lunii aprilie un acord pentru a cumpăra un lot de 110 hectare de teren arabil de la firma locală Monfenera, controlată de investitori italieni prin intermediul companiei Fornace Monfenera din Italia, valoarea tranzacției fiind de 1 milion de euro.

Omul de afaceri este cunoscut în piaţa agri­colă din Banat ca având o poziţie discretă. El operează local prin mai multe companii şi lucrează mai mult de 1.000 de hectare de teren arabil. Unul dintre focusurile companiilor lui Grossmann este segmentul agriculturii ecologice. În acest segment de piaţă, proprietatea asupra terenurilor este esenţială. Loturile de teren din agricultura ecologică sunt certificate ca făcând parte din acest segment, iar o operaţiune prin contract de arendă are po­tenţialul de a pune sub risc pierderea suprafeţelor, conform aceleiași surse.

Cele mai căutate județe de către investitorii în terenuri agricole sunt Timiș, Arad, Bihor, Constanța și zone izolate din vestul țării. Regiunea Moldovei este mai puțin căutată, din cauza infrastructurii deficitare.

Cele mai cautate terenuri, care ating si varfurile de preturi, trebuie sa fie cele de clasa I-a, cu sol extrem de fertil, neafectat de fenomenul de eroziune, cu acces la sursele de apa si aflate aproape de sosea. In ultimii 5 ani preturile acestor parcele au crescut si de 10 ori, conform Pro TV.

Cristian Boboruta, managerul unei agentii imobiliare afirmă pentru postul de televiziune că ”astazi sunt zone unde se ating si 8-9 mii de euro pe hectar, tendinta este in continuare cresecendo, terenurile valoroase, un cernoziom de campie, un sol brun.”

Acest articol a fost publicat în afaceri agricole și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *