Interviu cu „maeștrii dulcețari” din Vrancea

Cu 7 ani in urma, am inceput sa ingrijim o gospodarie in apropiere de Odobesti, la 13 km de Focsani. Era o varianta convenabila si rapida pentru sfarsituri de saptamana rurale. <…> In anii urmatori, gospodaria si-a recapatat stralucirea de altadata, am plantat aluni, zmeura si mure si am inmultit plimbarile pe dealuri, pe ulitele prafuite si pe malul bolovanos al Milcovului.”Cu această poveste cu aromă de fructe coapte și vanilie ne întâmpină site-ul Bunătăți din Natură.

image003 (2)

O mică afacere de familie din Vrancea ne încântă atât privirea cât și papilele gustative și ne face să realizăm încă o dată ce știam deja: micii producători nu doar produc. Ei păstrează tradiții și inovează totodată, sunt antreprenori și artiști în același timp.

Cos_cu_bunatati

Am aflat de la Ramona Grigoriu despre ce înseamnă o mică afacere de producție de delicatese și dulcețuri, cum a început, cum a evoluat și care au fost provocările de-a lungul timpului.

facebook

„Inca din 2007, impreuna cu sotul meu desfasuram si o activitate de realizare cadouri pentru firme, mai precis acele Cosuri cu bunataturi atat de raspandite acum. Numai ca oferta noastra includea doar produse naturale si care nu se regaseau in rafturile hypermarketurilor. Aduceam inclusiv dulceata din Franta, produsa de un maitre confiturier. 

In faza a doua am decis sa cumparam de la producatori romani si am inceput sa batem targurile de profil, cumparand dulceturi, siropuri si serbeturi. In timp, insa, am inceput sa ne lovim de o relativ slaba organizare a acestor producatori – unii dintre ei – materializata in lipsa de seriozitate fata de livrarea produselor sau in deficiente in estetica ambalajelor. Asa am ajuns la concluzia ca singurii producatori in care putem avea totala incredere suntem noi.”

nuci_verzi (1)pepene_galben

Sunteți în punctul de dezvoltare dorit sau încă nu? Care sunt pașii pe care urmează să îi faceți pentru a continua dezvoltarea afacerii?

Imi doresc sa ajungem sa punem in acele cosuri cu bunataturi doar produse Bunatati din Natura! Imi doresc sa producem cat mai variat, nu neaparat cat mai mult. N-as vrea sa cad in pacatul hei-rup-ismului, sa ajung sa produc din ce in ce mai mult si sa ma indepartez de ideea de baza: fructe spalate una cate una, fierbere in sarje mici.

Daca ajungi sa produci industrial, incepi sa gandesti industrial. 

Imi doresc o educare a pietei, astfel incat sa nu cumperi produse naturale, traditionale romanesti fiindca este ultimul curent, ci pentru ca e ceva normal pentru tine ca roman.

dulceata_naturala

Ce obstacole ați întâmpinat până în prezent? (colaboratori, mentalitate, guvern, educația consumatorilor, etc)

Cred ca piata pentru astfel de produse 100% naturale fie ele traditionale sau mai gourmet nu este inca conturata, maturizata. Este in continua schimbare si asta se simte in vanzari. Sunt produse diferite vandute de la an la an si clienti care ajung la noi din considerente diferite. Nu asteptam nimic de la sta deoarece stim ca nu are rost. Sunt cateva zone din tara unde autoritatile locale sustin mici producatori locali, dar nu a fost si cazul nostru. A trebuit sa invatam singuri de la cei care au facut asta bine si sa incercam sa reproducem si noi cat mai corect. Avem noroc de oameni care ne impartasesc din experienta lor.

Sunt multe lucruri care fac difuicila activitatea si unul dintre  ele este si faptul ca Romania nu mai produce mai nimic. Inca un motiv ca noi cei mici sa fim sprijiniti. Nu mai avem fabrici de zahar,  fabrici de sticla, de tesaturi sau altele nesecare nu doar in activitatea noastra. Totul se limiteaza la import care se face doar pe cateva produse cu preturi impuse intr-o gama restransa. Nu suntem concurenti seriosi cata vreme nu putem avea acces macar la ambalaje de  sticla diversificate si la preturi corecte

Câteva detalii despre echipa Bunătăți din Natura? 

Echipa Bunatati din Natura este formata din 2 generatii de familii cei mai invarsta ne sunt mai mult mentori si ne ajuta cu retetele, iar eu impreuna cu inca 3 prietene producem efectiv. Avem in familie si ingineri chimisti si cofetari asa incat retetele se fac dupa reguli stricte si se avizeaza dupa intense verificari. Producem doar din fructe proaspete si ce nu putem acoperi din productie proprie este achizitionat de la fermierii din zona. Membrii comunitatii devin astfel nu doar consumatori de resurse, ci si generatori de valoare adaugata.

Aveți un brand fresh, un site atractiv si ambalaje frumoase, ceea ce denotă preocupare pentru imagine. 

Ne-am inspirat putin din stilul francez al unor maitre confiturier, pentru ca ne-a placut maniera lor de a lucra in familie si de a adauga si ceva valoare estetica produselor lor. Asa ca, mi-ar placea ca si noi  sa devenim maestri dulcetari 🙂

Ceea ce vom face, mereu, va fi sa avem o prezentare atragatoare pentru produsele Bunatati din Natura. 

dulceata_de_visine_fara_zahar

Unde vindeți produsele în prezent ?

Produsele noastre se pot achizitiona momentan in gama completa, insemnand peste 26 de tipuri de dulceata, 14 de sirop, alaturi de sosuri si gemuri, doar de pe site-ul nostru: www.bunatatidinnatura.ro Colaboram cu bacanii din toata tara, dar fiecare avand la vanzare o  parte doar din gama noastra in functie de ceea ce au considerat ca se cere in zona fiecaruia. Livram si peste hotare in general catre romanii plecati departe de locurile parintesti care descopera cu placere gustul copilariei alaturi de Bunatati din Natura.  Totul se lvreaza printr-o firma de curierat care ne garanteaza livrarea in timp util si mai ales fara a deteriora produsele.

Pentru cei care doresc să înceapă o afacere în acest domeniu, ce i-ați sfătui? 

Este o activitate pe care o faci doar daca stii ca iti place, nu sunt profituri mari asa ca motivarea finaciara nu trebuie luata in calcul. Noi am ales sa facem asta din dorinta initiala de a gasi o utilitate de viitor, pentru tot ce ne-au lasat bunicii. Imi doream sa pot petrece cat mai mult timp alaturi de copii si asa m-am gandit ca voi putea avea un venit decent fara a sta departe de ei. Acum ei sunt in permanenta in preajma, ba chiar isi creeaza retetele proprii. Sunt primii degustatori ai produselor noastre si au deja fiecare preferinte diferite.

Ce părere aveți despre inițiativa Asociației noastre de a promova micii producători și ce așteptări aveți de la noi?

Cred cu tarie in necesitatea sustinerii producatorilor locali. Fara colaborare si comunicare intre noi si consumatori  activiatea este mult prea saraca. Ceea ce faceti dvs este laudabil deoarece reusiti sa puneti cumva pe o platforma toti micii producatori facandu-i mai vizibili.

Mic producator fiind nu poti fi si prezent in targurile de profil si in locatii de promovare si sa iti si poti desfasura si  activitatea fara intrerupere. Avem nevoie de ajutorul celor care se pricep la promovare si sunt dedicati sa faca asta. Stiti cum se spune: „Fiecare trebuie sa faca ce stie mai bine”.

Produsele de la Bunătăți din Natură pot fi găsite și pe site-ul MiciProducatori sau pe www.bunatatinnatura.ro

 

Acest articol a fost publicat în afaceri agricole, branding și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *