O româncă de 32 de ani câștigă o finanțare europeană de 1,5 mil.euro pentru un proiect de cercetare

22364486194_bb1db19d22_zO cercetătoare româncă de la Unversitatea Babeş-Bolyai, din Cluj Napoca, a câștigat o finanțare în valoare de 1,5 milioane de euro de la Consiliul European pentru Cercetare, pentru un proiect de studiere a perioadelor glaciare, a anunțat instituția europeană.

Alida Iulia Gabor, 32 de ani, este lector universitar la Facultatea de Știinţa şi Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeş-Bolyai din Cluj Napoca . Proiectul ei are în vedere dezvoltarea unei noi tehnici de datare cu acuratețe a perioadelor glaciare și de încălzire globală, de-a lungul unei perioade ce începe acum 2,5 milioane de ani și se termină în prezent, menționează Comisia Europeană.

„Avem nevoie să ne păstrăm cei mai talentați cercetători în Europa, în paralel cu încercarea de atragere a oamenilor de știință de top din alte părți ale lumii. Aceste granturi ne garantează că cele mai bune idei ale omenirii sunt dezvoltate chiar aici, de către cercetători și oameni de știință ce au libertatea și siguranța de a-și dezvolta o carieră și ambițiile pe continentul nostru”, a declarat Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare.

Alida-Iulia-GaborAlida Gabor este unul dintre câștigătorii anunțați de Consiliul European pentru Cercetare la finalul săptămânii trecute, în cadrul unui program care beneficiază de finanțare totală de 429 de milioane de euro. Un număr de 291 de tineri cercetători s-au înscris în acest program care acordă o finanțare maximă de 1,5 milioane de euro pe proiect.
România stă cel mai prost dintre toate statele Uniu­nii Europene la capitolul ponderii cheltuielilor pentru cercetare şi dezvoltare în PIB, de numai 0,38% anul trecut. Valori mai mici de 1% sunt acor­date doar de guvernele Greciei, Bulgariei şi Poloniei, relevă datele Eurostat citate de Ziarul Financiar.

La capătul celălat se găsesc state ca Finlanda, Suedia şi Danemarca, fiecare dintre aceste ţări alocând peste 3% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare.

Austria alocă 2,99% pentru aceste cheltuieli, Germania 2,84%, Belgia 2,46%, Slovenia 2,39%, iar Franţa 2,26%. În 2014, statele UE au cheltuit în total circa 283 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare, iar ponderea în PIB-ul Uniunii a fost de 2,03%, la fel ca în 2013. În urmă cu 10 ani, ponderea în PIB-ul UE era de 1,76%.
Cercetătorii vor putea astfel să-și formeze propriile echipe și să-și dezvolte ideile inovatoare. Granturile sunt acordate prin pilonul „Excelență în știință” al Programului european de cercetare și inovare Orizont 2020.
facebook

Acest articol a fost publicat în FINANTARE, Fonduri Europene, fonduri europene nerambursabile și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *