Un brașovean care a început să cultive goji în 2013 își extinde plantația la 7 hectare

5086403712_166e4c8664_bBrașoveanul Adrian Nicolae, unul dintr primii cultivatori de plante goji în România, își va extinde suprafața actuală a plantației de la 2 hectare la șapte hectare, pentru a face față cererii tot mai mari de material săditor, scrie Ziarul Financiar în ediția de vineri.

Plantația este o afacere de familie în care cultivatorul brașovean a investit până acum 40.000 de euro/ Extinderea culturii ar putea ridica valoarea totală a investiției la peste 100.000 de euro, conform cotidianului economic.

Fructul asiatic goji, supranumit și ”fructul tinereții”, este un ingredient tot mai apreciat în alimentație și tot mai căutat în magazinele din România, iar cultivarea lui a fost inclusă recent pe lista culturilor care pot fi înscrise pentru atragerea de fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Regională.

Adrian Nicolae a aflat pentru prima dată despre cultura fructelor goji în anul 2010, dar lipsa de informații despre condițiile propice cultivării acestei plante a întârziat planurile de însmânțare până în 2013.

”Lipsa informațiilor despre această plantă a dus la întârzieri în dezvoltarea ei în 2013. Anul acesta lucrăm sub supravegherea unor specialiști în domeniu și pot să zic că am fost feriți de eventuale probleme iar plantele s-au dezvoltat foarte frumos”, declara agricultorul pentru Gazeta de Agricultură, în primăvara anului 2014

Din materialul săditor realizat în 2013, a înființat o plantație de goji în 2014 pe o suprafața de 2 ha în comuna Augustin, județul Brașov. După obținerea tuturor autorizațiilor necesare înființării plantației, pasul următor a fost certificarea Bio, iar în urma inspecțiilor și prelevărilor de sol, certificarea Bio a plantației de goji a fost realizată cu succes în luna iulie a acestui an.

„Pepiniera noastră a fost înființată inițial din dorința de a realiza, prin toți cei ce au achiziționat sau urmează să achiziționeze material săditor de la noi, o mică familie prin care să câștigăm o cotă importantă din piață. în funcție de intenția de plantare, cultura intensivă sau semintensiva, numărul de plante folosit diferă. Noi am folosit pe întreagă suprafața peste 6000 arbuști de goji” a precizat Adrian Nicolae.
Printre companiile de pe piaţa locală care caută fructe goji proaspete, care pot fi cultivate doar local, în timp ce cele uscate sunt importate din China, se numără şi Mega Image, care are o reţea de peste 430 de magazine, conform Ziarului Financiar.

Utilizarea fructelor goji este atestată în Asia încă din urmă cu 2000 de ani, în Tibet și China, datorită proprietăților de prevenție a anumitor maladii și întăririi sistemului imunitar. În prezent, cea mai mare parte a fructelor goji de pe piață provine de pe plantații din China, însă există tot mai multe culturi care se extind în Occident.

Goji se remarcă prin conţinutul crescut de antioxidanţi, în special carotenoide, care au capacitatea de a reduce riscul de degenerescenţă maculară, principala cauză a orbirii în rândul persoanelor de peste 55 de ani, conform CSID. Aceşti antioxidanţi protejează organismul de stresul oxidativ, reduce oboseala şi întăreşte capacitatea de protecţie a organismului în faţa agenţilor nocivi, scăzând astfel riscul de cancer. Un alt efect benefic al acestor antioxidanți este împiedicarea îmbătrânirii premature a pielii.

Goji are un conţinut bogat de vitamina A, care protejează pielea şi ajută la menţinerea acuităţii vizuale nocturne. Complexul de vitamina B din goji ar putea avea un efect benefic şi asupra sănătăţii cardiovasculare, ferindu-vă de palpitaţii, aritmii cardiace sau hipertensiune arterială.

Cele mai frecvente soiuri de arbusti Goji sunt Ning Xia Nq.1 si Sweet Berry, iar acestia provin dintr-o zona in care climatul este la fel ca in tara noastra, si se pot planta in livezi, gradina etc.
facebook

Acest articol a fost publicat în afaceri agricole și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *