Un inginer român de 33 de ani a cheltuit 50.000 de euro ca să producă cea mai bună pâine franțuzească la Galați

DSC_2291Inginer, absolvent al Facultății de Științe a Calculatoarelor din Galați, apoi al unui master în strategii politice. Plecat în Franța cu soția timp de trei ani, unde s-a îndrăgostit de pâine, apoi a devenit brutar. Povestea lui Adrian Șerban, românul de 33 de ani care și-a propus să vândă în Galați pâine făcută pe rețetă franțuzească pare desprinsă dintr-un film.

”Vrem sa oferim o paine de cea mai buna calitate, procesul de  fabricatie sa fie manual – de aceea am numit brutaria noastra  artizanala. In Franta, cand am fost in vizita la o prietena ne-a  oferit o paine aperitiv si ne-a precizat ca este facuta de brutarul ei. Ea avea un brutar de la care  lua paine sau caruia ii dadea comenzi speciale de prajituri. De ce sa  nu avem si noi brutarul nostru care sa ne faca cozonacul preferat, sau  pasca de exemplu?”, își argumentează Andrei Șerban, proprietarul brutăriei Pain Vivant, alegerea de a păși pe una dintre cele mai vechi și mai frumoase ocupații din istoria lumii.

La doar 27 de ani, Adrian Șerban a plecat alături de soția sa în Franța pentru a lucra în cadrul unui combinat ca specialist în automatizări. S-a îndrăgosti de brutăriile franțuzești și s-a decis să se apuce și el să facă propria pâine.

croissant cu migdale”Am locuit impreuna cu sotia 3 ani in Franta. Acolo ne-am indragostit  de bucataria franceza si mai ales de painea lor, dar mai ales de  croissantele lor cu unt adevarat. Cand ne-am intors in Galati cel mai mult ne-a lipsit  painea de acolo si asa am inceput sa fac paine in casa. Am inceput sa  ma documentez despre paine sa caut retete mai speciale, astfel cu timpul a devenit o  pasiune. Aveam o satisfactie deosebita cand familia gusta din painea  facuta de mine si nu mai putea manca paine din comert”, povestește Adrian.

A urmat apoi o perioadă de ucenicie. Pasul de la consum propriu la antreprenoriat părea riscant atunci, așa că gălățeanul a preferat să mai aștepte.

”Dupa ce m-am convins ca pot face o  paine deosebita aveam nevoie sa stiu cum e in productie, una e sa faci  2 paini si alta sa faci 200-300 de paini. De aceea am inceput sa caut brutari artizani  care erau dispusi sa ma primeasca sa muncesc pentru ei. Am lucrat cu  un brutar artizan in Anglia. Acolo coceam paine la un cuptor pe lemne facut de el si  toata painea o vindeam la targul de mancare. A fost o experienta  foarte interesanta pentru ca am putut lua contact direct cu clientii. Dar tot nu eram convins ca pot  face fata la o productie in serie, zilnica. Prietenii mei din Franta  mi-au facut legatura cu un brutar francez artizan care are propria lui brutarie si a fost de  acord sa muncesc pentru pe gratis. Acolo lucram de la 4 dimineata pana  la pranz, faceam sute de baghete si paini speciale”, își amintește brutarul.

croissant cu untÎn 2011, cei doi soți au revenit în Galați, unde și-au deschis o brutărie, pe modelul pe care l-au văzut în Franța. ”Cel mai greu a fost sa gasesc o locatie in Galati care sa aiba vad si  sa corespunda din punct de vedere legal pentu productie si vanzare. Din pacate astfel de locatii sunt rare in Galati. Eu am tinut neaparat sa  am cuptor electric asa cum am lucrat in Franta. Cuptoarele electrice  sunt foarte puternice, iar daca locatia nu are deja 380V este costisitor sa tragi curent de 380”, își amintește Adrian primele dificultăți pe care le-a avut când încerca să-și deschidă afacerea.

Alături de soția sa, Iulia, a început să facă pâine cu făină și unt aduse din Franța, pentru a respecta rețeta. ”Cele mai importante ingrediente sunt faina si untul folosit in  patiserie. Pe amandoua le aducem tocmai din Franta. In prezent testam  o faina romaneasca obtinuta dupa specificatiile noastre de la o moara  din apropiere”, spune Adrian.

Gălățenii au răspuns foarte bine pâinii făcute de brutar. Printre cele mai căutate produse din portofoliu sunt painea cu seminte, de in, susan, bostan sau  floarea soarelui, dar și produsele de patiserie, precum croissantele cu unt, croissantele cu  faină integrala umplute cu spanac si branza sau croissantele cu crema de  migdale. ”Imi face o deosebita placere cand vad oameni multumiti de produsele pe  care le fac. Imi place sa stau de vorba cu clientii, sa aflu parerea  lor, sa le povestesc despre procesul fabricarii painii”, mărturisește Adrian.

paine cu seminte

Marea problemă cu care se confruntă afacerea lui Andrei, ca multe alte inițiative de acest tip, este puterea de cumpărare redusă din multe orașe din România, comparativ cu localități din Occident.”Nu avem foarte multi clienti dar ne putem lauda ca avem cei mai  pretentiosi clienti din Galati si incercam sa nu ii dezamagim. Avand produse de nisa ne afecteaza puterea de cumparare mica a Galatiului.Nu am vazut diferente mari intre consumatorii romani si cei francezi.  Consumatorii romani in functie de zona au o putere de cumparare mai  mare sau mai mica in functie de care isi fac bugetul de cumparaturi”, explică antreprenorul.

Visul lui Andrei Șerban de a produce pâine de cea mai bună calitate în orașul său natal din România l-a costat până acum 50.000 de euro.De profit încă nu se poate vorbi, pentru că vânzările fluctueză în funcție de sezon, iar de obicei după Paște afacerea merge mai bine.

Deocamdată vânzările se fac doar în interiorul brutăriei, însă antreprenorul plănuiește să-și extindă afacerea printr-un sistem de francize. Cea mai mare comandă pe care a avut-o până acum a fost pentru o nuntă, 50 de pâini cu semnițe, dar sunt tot mai multe firme care comandă produse de minipatiserie pentru ședințe sau protocoale.

”Din pacate astazi sunt fabrici de paine unde totul este automatizat si  nu brutarii unde paine este facuta din suflet cu pasiune. Un brutar  adevarat este responsbil de tot procesul de fabricatie. De exemplu  aluatul este influentat de anotimpul de afara, brutarul trebuie sa stie sa citeasca aluatul si sa  ia o decizie daca e dospit sufiecient sau nu. Sa stie cand sa modeleze  painea si asa mai departe. Pe viitor ne propunem sa deschidem si alte locatii”, mărturisește brutarul.

”O paine trebuie sa contina doar apa, faina, sare si uneori foarte  putina drojdie. Gustul painii consta in maiestria brutarului de a  scoate cel mai bun gust din grau de la framantatul aluatului pana la  coptul painii”, argumentează antreprenorul, rezumând filozofia afacerii sale.

facebook
Acest articol a fost publicat în branding și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *