Un vasluian primește fonduri europene nerambursabile de 1.500 de euro pe an ca să cultive legume. VIDEO

Untitled.jpg2Un fost muncitor în construcții din județul Vaslui a reușit să obțină o finanțare europeană nerambursabilă de 1.500 de euro pe an pentru ferma sa, iar acum se ocupă doar de cultivarea legumelor.

Fănică Istrate, din satul 1 Decembrie, comuna Banca, județul Vaslui, are o fermă de subzistență situată pe jumătate de hectar, pe care creștea animale și păsări. Vasluianul a aflat de posibilitatea atragerii fondurilor europene și a obținut o finanțare de 1.500 de euro pe an, prin Masura 141-Sprijinirea fermelor de semi-subzistență. Ajutorul se acordă pe o perioadă de 5 ani.

”Prima dată am lucrat în construcții, la negru, dar am văzut că se strânge treaba cu controalele și am renunțat”, povestește vasluianul în clipul de prezentare a proiectului de finanțare.

Fănică Istrate a lucrat pe șantier în comuna Matca, din județul Galați, una dintre cele mai prospere comune din România. În termeni de cultivarea legumelor, comuna Matca este o poveste incredibilă. Peste 1.000 de hectare de solarii și alte 2.000 de hectare de culturi în câmp se întind în această comună. O cincime din solariile din România se află acolo, conform producătorilor locali. Vasluianul a încercat să imite succesul gălățenilor la el acasă și a început să se intereseze de accesarea fondurilor europene.

”Fonduri europene, am zis să-ncerc și eu. M-am dus la primar. Primarul, du-te la direcția agricolă la Vaslui să vezi care-i treaba. Acolo, măi Fanică, vezi că e un proiect acum apărut, GAL (grupul de acțiune locală – n.red.). Ia du-te la dom’ primar, că el știe, că are și el un proiect. Am deschis proiectul, am făcut punctajul foarte bine, iar acum mă ocup cu legumicultura foarte frumos.”, povestește Istrate.

Vasluianul și-a propus creșterea fermei, creșterea producției comercializate și îmbunătățirea pregătirii profesionale, conform proiectului, dar, după cum mărturisește el însuși, și să ajungă să trăiască precum locuitorii din Matca. ”Chiar aș dori să mă extind și eu foarte mult, ca să ajung și eu ca mătcașii, că am văzut cau vile peste vile, mașini peste mașini”.

facebook
Acest articol a fost publicat în fonduri europene 2015, fonduri europene nerambursabile. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *