Undă verde pentru fonduri europene de 320 mil. euro pentru fermierii români. Cum se pot accesa banii

5770406638_640d53c4c3_zMinisterul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor a lansat miercuri, 25 martie, primele sesiuni de primire a proiectelor de investiții finanțate prin măsurile din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR)c2014 – 2020.

Potențialii beneficiari vor avea la dispoziție fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploatațiilor agricole prin submăsura 4.1 și de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin  submăsura 6.1, primele două submăsuri din PNDR 2020 deschise pentru depunerea cererilor de finanțare.

Citiți aici ghidul solicitantului pentru submăsura 4.1

Citiți aici ghidul solicitantului pentru submăsura 6.1

1768aa7ff54bcb093d92818ce4bdc18c_XL„Lansăm Programul de Dezvoltare Rurală (PNDR) chiar dacă avem doar două măsuri. Sunt cele mai aşteptate două măsuri. Există acord de principiu din partea Comisiei Europene şi vom avea şi aprobarea în scris la sfârşitul lunii aprilie“, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în conferinta de lansare a programului.

Proiectele pot fi depuse anul acesta până la data de 30 octombrie 2015 sau până la epuizarea fondurilor alocate în acest an pentru fiecare submăsură în parte. Astfel, sesiunile continue aferente anului 2015 se pot opri înainte de termenul limită dacă valoarea totală solicitată prin cererile de finanțare a proiectelor atinge nivelul alocării respectivei sesiuni, mentioneaza Ministerul Agriculturii.

Primirea cererilor de finanțare se va face de către AFIR exclusiv on-line pentru submăsura (sM) 4.1 – Investiții în exploatații agricole, iar pentru submăsura (sM) 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri depunerea cererilor de finanțare se va realiza în format tipărit sau on-line.

Lansarea primelor măsuri de finanțare din PNDR 2020 vine cu o serie de elemente și soluții menite să facă procesul mai transparent si să faciliteze accesul la finanțare. Această facilitare este asigurată prin scurtarea perioadelor de evaluare și selecție a proiectelor și prin simplificarea procedurilor și mecanisme utile potențialilor beneficiari (depunere on-line, bază de date cu prețuri de referință, procedură de achiziții private on-line etc., se arata in anuntul Ministerului Agriculturii.

Evaluarea solicitarilor de finantare se va face dupa o grila de punctaj prestabilita. Pentru a prioritiza finanțarea proiectelor în funcție de calitatea acestora, raportat la obiectivele de finanțare ale PNDR, se va aplica un prag de punctaj, care va fi diminuat în fiecare lună pe parcursul sesiunii anuale continue cu câte 10 puncte, până la atingerea unui prag minim acceptat pentru respectiva sesiune.

Pragul de calitate aplicat în prima sesiune pentru submasura 4.1 și submasura 6.1 este de 85 de puncte, iar pragul minim este de 30 de puncte.

4030074350_3212dc9484_zFiecare potențial beneficiar își va face singur evaluarea propriului proiect pentru a stabili câte puncte are, în funcție de criteriile de selecție publicate în Ghidul Solicitantului. În funcție de autoevaluarea realizată, solicitantul va depune proiectul în luna în care se va încadra din punct de vedere al punctajului estimat (exemplu: dacă un proiect a fost autoevaluat cu 75 de puncte, solicitantul îl va putea depune încă din prima lună a sesiunii când pragul de calitate este de 85 de puncte, dar va fi evaluat începând cu a doua lună când pragul de calitate va fi de 75 de puncte).

Dacă se constată că solicitantul şi-a estimat punctajul cu mai mult de 20% față de punctajul stabilit de AFIR, proiectul respectiv va fi mutat la finalul clasamentului și va fi finanțat doar dacă rămân sume disponibile după selectarea celorlalte proiecte.

Un alt element de noutate, care se va aplica odată cu lansarea primelor măsuri, îl constituie emiterea de rapoarte de selecție lunare, fiind astfel scurtat timpul de analiză al proiectelor.

Termenul estimat pentru evaluarea proiectelor este de 37 de zile lucrătoare de la sfârșitul lunii în care au fost depuse respectivele proiecte. Acest termen se poate majora cu 10 zile lucrătoare dacă sunt în evaluare proiecte pe două sau mai multe sub-măsuri.

Valoarea totala a fondurilor europene alocate prin PLanul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 este de 8,12 miliarde de euro, la care se adauga o cofinantare din partea guvernului român de 1,3 miliarde de euro. Bugetul total pentru PNDR in perioada 2014-2020 este de 9,5 miliarde de euro.

Acest articol a fost publicat în afaceri agricole, Asociatia Mici Producatori, Fonduri Europene, legislatie și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *