Veşti bune pentru producţia de tractoare din România

tractor iirumLuna aprilie a debutat cu două veşti bune pentru producţia de tractoare din România, o industrie care abia îşi revine după şocul din ultimii 20 de ani.
Prima ştire a venit prin intermediul cotidianului local Bună Ziua Braşov, care a scris pe 10 aprilie că urmaşa fostei uzine Tractorul va livra 10 modele de tractoare  U 650 armatei egiptene in luna mai. Informaţia a fost preluată şi de presa centrală. Conform contractului, dacă partea egipteană va fi mulţumită de calitatea tractoarelor, un acord suplimentar pentru livrarea altor 25 de unităţi în fiecare lună va fi semnat.
tractoare brasovCompania brasoveana pentru care lucrează 52 de angajati este detinuta de omul de afaceri egiptean Atef el Said el Kalaini, fost partener al uzinei Tractorul SA in Egipt. Firma a cumparat licenta de fabricatie pentru tractorul U 650 al fostei uzine brasovene Tractorul SA si a demarat fabricatia acestora in baza unui contract de prestari servicii cu societatea Roman SA, dupa care s-a renuntat la acest contract. Licenta de fabricatie a fost cumparata insa doar pentru Egipt, tractoarele neputand fi vandute in alta tara. In 2009 – 2010, compania a vandut 110 tractoare in Egipt, dar izbucnirea revolutiei a facut ca livrarile sa se opreasca. De atunci, compania a trait din productia de piese de schimb, 95% din productie fiind exportata in Egipt, conform Hot News.
tractorA doua veste bună pentru piaţa românească a venit de la fabrica IRUM, un constructor de tractoare din Reghin, deţinut de o familie de antreprenori români. Ziarul Financiar a scris în ediţia de 14 aprilie că producătorul de tractoare deţinut de familia Oltean, plănuieşte să se extindă. Astfel, compania, care  are 400 de angajaţi şi o capacitate de producţie de 500 de tractoare agricole, 250 de tractoare forestiere şi 1.200 de tone de piese turnate anual, intenţionează să deschidă un centru de vânzări şi service  de 750 de metri pătraţi în localitatea Afumaţi, de lângă Bucureşti. Totodată, o investiţie pentru o nouă linie de asamblare a tractoarelor forestiere va fi programată pentru anul acesta, după cum declară pebntru publicaţia financiară Mircea Eugen Oltean, director general al IRUM Reghin.
Compania mizează în acest an pe o creştere cu 15% a afacerilor faţă de anul trecut, susţinută în principal de extinderea reţe­lei de vânzări. IRUM aştepta pentru 2014 o cifră de afaceri de peste 72 mil. lei (16,3 mil. euro), mai mult cu 25% faţă de anul anterior, conform unor informaţii furnizate anterior de companie.
Aşadar, două veşti bune pentru o industrie estimată la 150 de milioane de euro care abia îşi revine în ultimii ani, şi în care contează doar 8 jucători mari. Vânzările în volum de tractoare în România sunt duble faţă de acum un deceniu, dar piaţa rămâne mult în spatele celor mature din UE, având în vedere că acum se vinde un singur tractor nou la 100 de tractoare vechi existente, conform aceleiaşi surse.
facebook
Acest articol a fost publicat în Asociatia Mici Producatori, branding. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *