VIDEO. A muncit zece ani în Italia, apoi și-a făcut propria fermă de sere în România cu fonduri europene

vaslui„Sunt liber, nu mă bate nimeni la cap, nu sunt sub papucul nimănui, n-am treabă cu nimeni”. Într-o frază scurtă, așa s-ar putea rezuma povestea lui Cristi Arhire, un vasluian care, după ce a muncit zece ani în Italia la o fermă de sere a revenit în România, unde și-a deschis alături de soția sa, Carmen, propria micro-fermă cu fonduri europene.

Cristi și Carmen Arhire sunt doi vasluieni din comuna Ivănești, care au plecat la scurt timp după anul 2000 în Italia, odată cu valul de români care emigra spre statele mediteraneene la vremea aceea, în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite. După ce a lucrat zece ani la o fermă de sere, la același angajator, cei doi soți au decis să se întoarcă acasă și să-și facă propria fermă.

”Mă cam săturasem să muncesc pentru alții și am zis să mă întorc acasă să fac aceeași chestie”, povestește vasluianul.

Citiți și:
Ce trebuie să știi când vrei să începi o afacere cu fonduri europene

Citiți aici ghidul solicitantului pentru submăsura 4.1 – modernizarea și dezvoltarea fermelor

Citiți aici ghidul solicitantului pentru submăsura 6.1 instalarea tinerilor fermieri

Ajunși acasă, Cristi și Carmen și-au deschis ferma de sere. După un an au auzit de posibilitatea accesării de fonduri europene, prin intermediul unui grup de acțiune socială (GAL) din Valea Racovei. Soția sa a depus un proiect pentru accesarea de fonduri europene prin intermediul măsurii 112, de instalare a tinerilor fermieri. În 2013 a primit o aprobare pentru o finanțare de fonduri nerambursabile în valoare de 12.000 de euro.

Cu banii primiți cei doi vasluieni au cumpărat un tractor. Ulterior au accesat fonduri prin măsura 141 cu care au cumpărat consumabile.

”În continuare vrem să mai cumpărăm un tractor pentru că ne descurcăm foarte greu, este foarte mult de muncă. Suntem doar noi doi, noi producem, noi vindem”, spune și Carmen Arhire.

Cei doi soți vor să se extindă, dar au nevoie de cel puțin încă un angajat. ”Sper să extindem producția cu cel puțin 25%, dar deocamdată ne este foarte greu fiind doar noi doi”, explică vasluianul.

Sfatul vasluianului pentru cei interesați de fonduri europene? ”Inițial nu aveam încredere, dar am văzut că se poate. Recomand în special tinerilor să încerce. E păcat, că pleacă banii înapoi iar noi rămânem ca și înainte”, spune Cristi Arhire.

facebook

Ce trebuie să știi când vrei să începi o afacere cu fonduri europene

Acest articol a fost publicat în afaceri agricole, Fonduri Europene, fonduri europene 2015, fonduri europene nerambursabile și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *