COMUNICAT DE PRESA - Mic Producator, caut finantare!

15 aprilie 2014

În anul 2014 începe o nouă perioadă de finanțare, care poate oferi oportunități de dezvoltare pentru micii producători. Cu toate acestea, accesarea fondurilor europene continuă să fie un proces dificil, care nu pare să fie la îndemâna oricui și pentru care este nevoie de un dialog constant între producători, consultanți și autorități.

În acest context, Asociația Mici Producători (www.miciproducatori.ro) a organizat, pe data de 12 aprilie 2014, în incinta Romexpo, seminarul cu tema Mic Producător, caut finanțare!

La eveniment au participat reprezentanți ai IMM-urilor, fermieri, meșteșugari, precum și consultanți în domeniul accesării fondurilor europene, care au dezbătut noile oportunități de finanțare, dar și dificultățile procesului de aplicare.

„Credem că perioada 2014-2020 trebuie să fie privită cu mult pragmatism. Absorbția fondurilor europene este un mijloc de dezvoltare pe termen lung și nu un scop în sine. Trebuie să vedem banii nerambursabili ca pe un sprijin în dezvoltarea afacerii, dar nu ca pe singurul element care contribuie la succesul ei. E important să se pornească de la o dimensionare corectă a propriei capacități, la care se adaugă know how (sau deschiderea de a-l obține), management coerent și promovare. ”a declarat Karina MEREUȚĂ, Președinte al Asociației Mici Producători.

Vlad MACOVEI, Director General al Agrointeligența (www.agrointeligenta.ro), a vorbit despre conceptul de agricultură inteligentă pe care îl promovează prin intermediul publicației pe care o conduce: ”Încă de la lansarea noastră în martie 2013, am promovat conceptul de agricultură inteligentă, vorbind aici, în primul rând, de oamenii din agribusiness care nu doar produc, ci știu și cum să își vândă recolta într-un mod deștept, asigurându-și un loc stabil pe o piață dinamică. Internetul face promovarea mai facilă, micii producători având șansa să se promoveze cu costuri minime și eficiență maximă”.

Radu LIMPEDE, Managing Partner al EU Advisory, a făcut o trecere în revistă a noii arhitecturi a fondurilor europene 2014-2020 din perspectiva micilor producători, în comparaţie cu perioada 2007-2013 si cu experienţele ce deriva din aceasta. „Efortul depus pentru a obține finanțarea și a implementa proiectul trebuie să fie coerent cu planurile de dezvoltare a afacerii. Banii europeni sau guvernamentali sunt mijloace excelente de dezvoltare a afacerii,dar finanțările pot fi fie un catalizator al arderii unor etape, fie un măr otrăvit.” a declarat acesta pe parcursul seminarului.

Alice CONSTANTIN, unul dintre beneficiarii Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, a vorbit participanților despre ideea de business care a transformat-o într-o tânără antreprenoare în domeniul agricol, dar și despre pașii pe care i-a urmat până a obținut banii europeni: „ Am crescut într-o familie de fermieri și drumul către agribusiness a venit în mod natural. La 19 ani am decis să profit de oportunitățile financiare dedicate tinerilor fermieri și am aplicat la fonduri europene, obținând 25.000 de euro. Nu a fost ușor, dar nici atât de dificil. Dacă știi să apelezi la oamenii potriviți și să externalizezi ce nu știi să faci de unul singur (consultanță, comunicare și promovare etc), ai șanse mai mari de reușită.”

Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul Romexpo și al publicațiilor Agrointeligența , Economic Zoom și Agroromania .

Despre Asociația MiciProducători:

 MiciProducatori.ro vine ca un răspuns la cererea tot mai mare de produse românești și este menită să îi pună în contact direct pe producătorii români cu consumatorii individuali sau cu cei din categoria HORECA. Producătorii și artizanii români pot deveni GRATUIT membri ai Miciproducatori.ro, iar oferta la lor va fi disponibilă pentru oricine își dorește să achiziționeze produse autentice românești direct de la producător. În plus, Asociația își asumă rolul de a sprijini cu programe educaționale și know how producătorii care doresc să se promoveze la nivel național și internațional.

 

Date de Contact

www.miciproducatori.ro

info@miciproducatori.ro

 

 
Inapoi
Propune un producator Toate anunturile Toate categoriile